Katten kommer med ansvar och behöver tas hand om precis som vilket husdjur som helst. En av de ansvarsområden man kanske glömmer är veterinärbesöken.
Transport
En katt som inte är van att åka bil, vilket brukar vara de flesta, kan bli väldigt orolig och stressad. Det bästa är att köpa en rymlig kattransport som katten kan sitta i. Ha den gärna ståendes på golvet, vid kattens favoritplats, några dagar innan veterinärbesöket. Då får katten tid att undersöka och markera den. Samt så kan du lägga in en filt eller liknande, kanske en av dina tröjor, som katten kan snusa på. Det gör mycket att vara omringad av en familjär doft. Vi hittade en bra bur på Supercat som är lite rymligare och stadigt nog för att hålla tyngre katter också.
Vaccinering
En katt kan få och ge sjukdomar om den inte vaccineras. När man köper kattungar ska man alltid fråga om och för vad de är vaccinerade emot. En vaccinering kan rädda kattens liv. En farlig smitta är kattpest. Den smittar genom avföring och andra katter. Du kan själv råka ge din katt det om du klivit i kattbajs och drar in det på skorna. Kattpest karakteriseras av kräkningar, våldsam diarré och feber. En ovaccinerad katt överlever sällan. En annan viktig sak att skydda mot är kattsnuva. Är ännu mer viktigt om man ska använda katten till utställning då de är runt många andra katter och främmande miljöer. Vaccineringen mot kattsnuva gör inte katten immun men skulle den bli smittad kommer symptomen att vara lindringare.
Kastrering
En katt kan kastreras från sex månaders ålder och det är absolut att föredra, även om man har en innekatt. Katterna får mindre behov att märka stora revir när de är kastrerade och håller sig därmed närmare hemmet. Det är också skydd för andra katter i området så grannkatten inte blir gravid eller det blir slagsmål om reviren. Efter en kastrering måste katten ha på sig en tratt så den inte slickar på stygnen. Det kan kännas tufft att se på medan katten stretar emot men håll ut! Utan tratten kan stygnen gå upp och såret blir infekterat.