Vanliga sällskapsdjur

Det är ett stort beslut att köpa ett djur. Det är ett nytt liv att ta hand om, ett liv som inte får glömmas bort och förkastas om man blir less efter ett par år. Vilket djur man väljer beror helt både på vilken typ av familj man är, vilken tid man har samt vilka förutsättningar som finns. Vi har här tagit upp 3 olika djur, 3 djur som är bland de populäraste i Sverige idag.

Husdjur

Katt

Eftersom denna sida främst handlar om katter så är självklart katten med. En katt är enkel att ha och göra med. De är ganska självständiga, lätt att dressera samt väldigt goa och sällskapliga att umgås med. Väljer man en katt som husdjur kan man räkna med att kunna vara borta på dagarna utan att det påverkar katten. De kan vara ensamma längre stunder utan att behöva allt för mycket omvårdnad och skötsel. Trots det ska man inte skaffa en katt och inte ägna tid åt dem. Katten är ett sällskapligt djur och behöver omtanke, omvårdnad och kärlek.  För mer information om katt kan du kolla på agria.se.

Hund

En hund är för många ett otroligt bra och kärleksfullt sällskap. Alla känner väl till uttrycket “människans bästa vän”. En hund passar in i de flesta familjer. De kan följa med på långa promenader och vara en trygghet i hemmet för de som är ensamma. Vad man bör känna till är att hunden, till skillnad från katten, behöver mycket mer tid, omvårdnad och uppmärksamhet. Har man en hund gäller det att inte vara borta för långa stunder och att ha tid till både dressering och konditionsträning. En hund kostar också en hel del mer att äga och sköta om än vad en katt gör. Men finns tid och pengar är hunden en väldigt populär kamrat och husdjur.

Häst

Till skillnad från katten och hunden är hästen ett husdjur som kräver betydligt mer. Äger du en häst måste du antingen ha ett stall hemma som hästen kan bo i eller ha en stallplats att hyra någonstans. En häst är ett otroligt djur att ha och umgås med. En häst är en väldigt trogen och lojal partner. Är du en hästmänniska vet du nog hur det känns “när du rider och blir ett med hästen”. Allt stämmer och du känner bara hur allt fungerar. Att äga en häst betyder, om du har den installad, inte samma uppoffring i tid som en hund. Du kan då besöka hästen, rida och sköta den på de tider som passar dig. Dock bör man känna till att hästen mår som allra bäst om den aktiveras ofta, gärna dagligen eller 4 till 5 gånger i veckan i alla fall. En häst kostar också mer att äga. Foder till exempel, är en kostnad som är betydligt högre än för en katt eller hund. För att göra en enkel uppskattning kan du kolla på denna sajt, där kan du enkelt lägga in hästens vikt och aktivitetsnivå så matchas du med lämpligt foder.  Även kostnader som installning, utrustning, försäkringar samt skoning tillkommer.

Hamster

Hamstrar är ett mycket omtyckt litet djur och finns i många olika raser, de mest populära i vår del av världen är nog den så kallade guldhamstern och olika typer av dvärghamstrar. Ordet hamster kommer från det tyska ordet “hamstern” som betyder att “hamstra”. Så tekniskt sett heter de hamster för att de hamstrar man i sina kindpåsar och inte tvärtom. Att ha en hamster som husdjur är inte så svårt, de ska ha en liten till medelstor bur med ett litet hus i där de kan sova, helst ska huset vara av trä. Hamstrar gillar att springa så man måste även ha ett löphjul i buren så den kan motionera och hålla sig i form. Botten på buren ska täckas med torr hö som hamstern kan bygga bo i. Man bör även ha en bit kalksten i buren som hamstern kan slipa ned tänderna på då dessa växer hela tiden.

Vilket djur du i slutändan väljer beror helt på dina och din familjs förutsättningar. Det vi dock kan tillägga är att ett djur tillför så otroligt mycket, både omtanke, kärlek och sällskap.

 

This entry was posted in Katt.