Sphynx

Det är en av de mest udda kattraserna i världen. Den har ett ansikte bara en mor kan älska och har förr i tiden ansetts vara den enda katten som allergiker klarar av. Sphynx är förstås det riktiga rasnamnet på nakenkatten.

sphynx

En sphynx har ingen kroppshårig, förutom på en del ställen i ansiktet. Deras hud kan se rynkig och slapp ut eftersom man är van att se katter med päls. Huden är dock len och varm att röra .

En sphynx har några specialbehov så den är inte för personer som bara vill ha ett enkelt husdjur. Nakenkattens hud är känslig mot sol, kyla och uttorkning. Har man den som utekatt måste man smörja in den med solskyddskräm på sommaren och klä den varm (eller hålla den inne helt beroende på temperatur) på vintern. Den är dock bäst lämpad som innekatt.

Katten behöver också smörjas någon gång i veckan med en mjukgörande salva som återfukta huden. Den ska också badas två gånger i veckan för hudens skull.

Förr i tiden trodde man att den var ideal för pälsallergiker men det är faktiskt inte sant. Allergiker är oftast mer allergisk mot kattens saliv och de proteiner som de utsöndrar, än håret. När håret lossnar med rötterna finns det protein kvar som kan irritera allergiker men en sphynx är ingen garanti för att man kommer undan nysningarna och rinnande ögon.

Denna nakna katt är väldigt kelsjuk och lekfull. Den uppfattas som väldigt intelligent och har mycket energi som man måste hjälpa den att bli av med så den har en bra vardag. Det finns inte så många uppfödare i Sverige som har sphynxkatter men håll utkik på olika kattforum och Blocketannonser för din chans att skaffa dig en god vän för livet.

This entry was posted in Katt.