Minska stressen vid veterinärbesök

För alla djurägare blir ett veterinärbesök nödvändigt förr eller senare. Därför kan det vara bra att vänja din katt vid bestyren för dessa utflykter redan från kattunge-stadiet. Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på inför sådana här situationer.

Ta till exempel för vana att kolla din katt i munnen så att allt ser bra ut. Om du gör det till en vana kommer katten till slut inte tycka att en så enkel sak är otäck. Här får du några fler tips på hur du gör veterinärbesöket mindre stressfyllt för din katt.

Vänj katten vid hantering och transport

Som nämnt så är förberedelserna inför veterinärbesöket a och o när det gäller att få katten att slappna av. Inte minst gäller detta transportburen. Se till att du har en sådan hemma för akuta fall. Att plötsligt stå i en olycklig skadesituation utan kattbur är allt annat än praktiskt och ökar känslan av stress avsevärt. Se därför till att ha en bra transportbur eller väska för katten hemma som den trivs i. Dessutom kan man då träna katten att använda från det att den är liten. Om katten redan känner sig hemma i buren blir det genast lättare när det väl är dags att åka iväg sen, och stressen blir mindre.

Om katten inte tar notis om buren eller vägrar att gå in i den kan du lägga lite godisbitar i den eller strö kattmynta runt omkring. Har du möjlighet att öppna upp eller ta av taket så gör det så att bottendelen blir så öppen som möjligt. Då blir den mindre skrämmande för katten.

När katten är i buren

Försök att undvika stressiga och bullriga miljöer när du har din katt i bur. Om du ändå måste vara någonstans där det är mycket folk, som i ett väntrum, undvik då helst att ställa kattburen eller transportväskan på golvet. Katter tycker om att ha kontroll och vill veta vad som händer, därför är det bäst om de får sitta lite högre där de kan se allting och inte känner sig så utsatta. Se också till att hålla buren en bra bit från hundar eller andra djur som kan upplevas som hotfulla så länge katten är instängd.

Vet du att din katt är i regel ganska nervös av sig kan det vara en bra idé att lämna katten i bilen när du först kommer till kliniken, gå bara in och anmäl dig och låt veterinären veta redan innan att det är en nervös katt de kommer att handskas med. Detta kommer att göra besöket lättare för alla inblandade. Ta sedan in buren bakochfram, på så sätt kommer katten inte att se alla främmande människor och djur på en och samma gång, bara lukterna kommer att påverka katten till stor del.

Väl hemma igen

Har du flera katter är det viktigt att tänka på ett par saker när du kommer hem med en av dem, till att börja med kan katter som normalt sett är bästa vänner med varandra, reagera illa på att deras kompis helt plötsligt luktar som andra djur eller beter sig annorlunda. Det kan också vara en bra idé att separera katterna om en av dem varit under narkos vid veterinärbesöket. Andra katter kan få för sig att det är en främmande katt och ge sig på den ny “svaga” katten.

This entry was posted in Katt.